Beste rente

Iedereen wil de beste rente voor zijn of haar lening. Of het nu een hypotheek is voor een huis of boot, of een lening voor een nieuwe auto. De rente moet zo laag mogelijk zijn want dan heb je lagere maandlasten.

Maar wanneer weet je dat je de goede rente hebt voor je hypotheek? De hypotheekrente wijzigt regelmatig. Er zijn periodes dat de rente alleen maar daalt. Hoe lang moet je wachten tot je de beste rente hebt?

Als de rente laag is dan kan je het beste voor een langere periode je hypotheek afsluiten, bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Je weet dan zeker dat je maandlasten in deze periode niet omhoog gaan. Je zou ook de gok kunnen nemen om de rente maar 5 jaar vast te zetten of zelfs nog korter. Banken bieden dan vaak de laagste rente aan.

Rente vast zetten voor een kortere periode

Als je een korte rentevastperiode neemt voor je hypotheek betaal je een lagere rente dan voor een langere periode. Stel dat je de rente vast zet voor 5 jaar tegen 2% dan betaal je 5 jaar lang slechts 2% rente. Deze maandlasten ben je dan gewend. Na 5 jaar moet je een nieuwe rentevastperiode afsluiten met de bank. Stel dat de rente gestegen is naar bijvoorbeeld 2,5% dan gaan je maandlasten omhoog. Afhankelijk van het bedrag dat je hebt geleend kan de maandlast behoorlijk omhoog gaan. Maar andersom kan ook gebeuren. Dat de rente naar 1,5% gaat. Maar wil je dat risico nemen?

Of je de beste rente hebt bepaal je eigenlijk zelf. Als je je droomhuis hebt gevonden, wil je dan wachten tot de rente lager wordt en dat het huis dan verkocht is? Wil je een kortere rentevastperiode afsluiten met het risico dat de rente daarna is gestegen? Het is aan jou.