Vervroegd aflossen

Heb je een hypotheek en heb je een financiële meevaller? Dan kan je overwegen je hypotheek helemaal of gedeeltelijk af te lossen. Bijvoorbeeld met vakantiegeld of een eindejaarsuitkering. Bij vervroegd aflossen kan er sprake zijn van een boete. Aan het eind van de rentevaste periode is er geen beperking en mag je alles volledig aflossen. Dus mocht je bijna aan het einde zitten van je rentevastperiode dan zou het een slimme zet kunnen zijn om even te wachten met aflossen.

Is er een extreem lage rente en vind je dat dat de beste rente is dan zou dat een reden kunnen zijn om vervroegd af te lossen. Door het extra aflossen heb je lagere maandlasten. Dat geldt natuurlijk alleen als je veel aflost op je hypotheek. Van paar duizend euro gaat je maandlast niet schrikbarend omlaag.

Je hypotheek aflossen kan ook nadelig zijn. Door aflossen hoef je minder hypotheekrente te betalen. Hierdoor neemt je hypotheekrenteaftrek ook af en heb je minder fiscaal voordeel.

Psychologisch kan het helpen om sneller af te lossen dan je van te voren hebt afgesproken met de bank. Je huis wordt meer van jou. En mocht de waarde van de woning dalen in de toekomst dan heb je minder snel kans op een restschuld als je je woning verkoopt. Je hebt immers een lagere hypotheek. Bij een lagere hypotheek hoef je je ook minder zorgen te maken over een eventuele hogere hypotheekrente bij het verlengen van je hypotheek.

Soms is vervroegd aflossen minder verstandig en kan het zelfs risico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld als je je hypotheek voor een groot deel aflost met al je vrije vermogen terwijl je pensioen niet ver weg is. Je woonlasten zijn dan een flink stuk lager, maar al je geld zit in de stenen.

Bedenk van te voren goed of het verstandig is om vervroegd af te lossen. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.