Wat is een hypotheek?

Wat is een hypotheek?Als je op zoek gaat naar een financiering voor je huis dan zal je je al snel afvragen: wat is een hypotheek? Heel simpel: een lening waarbij in de meeste gevallen het huis onderpand is. De lening betaal je in termijnen af. Over de lening moet je rente betalen. De hoogte van de rente wordt bepaalt door de rentevastperiode. Je kan de rente bijvoorbeeld vast zetten voor 10 jaar. Zet je hem voor 30 jaar vast dan zal de rente hoger zijn. Je kan overigens ook mogelijk een hypotheek af te sluiten voor een boot. Je boot is dan het onderpand.

Er zijn verschillende hypotheekvormen. De meest gebruikte zijn annuïteiten en lineaire hypotheken.

Wat is een hypotheek?

Volgens de van Dale is de betekenis van een hypotheek: onroerend goed als onderpand. De lening die je voor je huis afsluit krijg je alleen als je je huis als onderpand aan de bank geeft. Mocht je de hypotheek niet meer kunnen betalen dan bestaat de mogelijkheid dat de bank je huis verkoopt om de lening af te lossen. Maar stel dat het huis voor minder wordt verkocht dan de hoogte van je hypotheek dan zit je alsnog met een schuld die je af moet betalen aan de bank.

Een lening voor je huis heeft een fiscaal voordeel. De rente die je betaalt mag je namelijk aftrekken van je fiscaal inkomen. Dit geldt overigens niet als je een hypotheek hebt op een boot of een tweede huis. De rente van een hypotheek op een woonboot mag wel af worden getrokken van het fiscaal inkomen mits de woonboot een vaste ligplaats heeft.